Deprecated: Function spliti() is deprecated in /storage/content/59/151559/antalya-alanya.se/public_html/index.php on line 54

Alanya som turistort


Alanya är den största semesterorten i Turkiet. Alanya är populärt bland ett stort klientel. Hit åker nämligen både äldre, familjer med barn, kärleksfulla par och partysugna ungdomar. Alanya har nämligen något för alla.

Alanyas stränder

Oavsett om man är gammal eller ung, är det vanligast att man tillbringar dagarna på någon av de fina stränderna med att sola och bada. Alanya är ju trots allt ett solsemesterresmål. Stränderna i Alanya är väldigt fina.
Kleopatrastranden som är cirka 2 kilometer lång, är den som anses vara den finaste. Stranden har grovkornig sand som kan bli riktigt het under högsäsongen när det är som varmast. Det är inte speciellt långgrunt här utan det blir djupt ganska fort. Ibland kan det även förekomma höga vågor.

Den andra stranden, den östra stranden, är cirka 5 kilometer lång, är mer långgrund och har finkornig sand som också den kan bli riktigt het när det är som varmast. Denna strand lämpar sig bäst för barnfamiljer. Den östra stranden brukar dock inte vara lika välskött som Kleopatrastranden och vattnet kan ibland uppfattas som skitigt. Båda stränderna erbjuder solstolar och parasoller till uthyrning. På vissa hotell kan man redan i receptionen "boka" solstolar och parasoller till ett mindre pris, än om man gör det först när man kommer till stranden. Hör med hotellpersonalen hur det funkar på ditt hotell.

Alanyas centrum med allt vad det innebär

Efter en dag på stranden med sol och bad kan det vara trevligt att ta en tur i stadens centrum. Kanske shoppa lite, äta god mat, ta något gott att dricka och kanske till och med avsluta natten med ett besök på någon bar eller nattklubb.
Shoppingen i Alanya, liksom i övriga Turkiet är relativt god. Det finns mycket att fynda. Det Turkiet framförallt är kännt för är de märkeskopior på kläder, så kallade plagiat. I Alanya finns hundratals affärer som säljer just plagiatkläder. Det är allt från jeans, jackor skor, tröjor, t-shirts, klänningar. Ja allt man kan tänka sig. Priserna är relativt låga om man lyckas pruta ordentligt. I affärerna kan man hitta de flesta märkena som är populära på marknaden. Replay, Lacoste, Diesel, Hugo Boss, Ralph Lauren, Nike och Puma är bara några exempel.

Shoppa Guld

Guld är också något som många väljer att köpa när de befinner sig på semester i Turkiet. Förr var dock priserna i Turkiet mycket lägre på guld än vad de är idag, men trots det kan man lyckas göra riktiga fynd. Det man ska tänka på är att guldet i Turkiet bara innehåller 14 karat och inte 18 som här hemma. Det är dock ingen större skillnad. Man kan, om man tittar noga se en liten skillnad i färgen. Annars är 14 karat mer hållbart än 18 karat, men det innhåller ju trots allt något mindre guld. Det ska ändå tilläggas att det är väldigt fina saker man kan få med sig hem om man väljer att köpa guld i Turkiet.

Äta i Alanya

När hungern börjar göra sig påminnd erbjuder Alanya gott om fina restauranger och enklare matställen och flera pubar. Turkiet är kännt för att servera god och vällagade måltider till bra priser. En lunch brukar ligga på runt 70 svenska kronor och en tvårätters middag på kvällen brukar hamna på cirka 150 svenska kronor.
Många restauranger i Alanya erbjuder ett stort utbud av mat. Man kan i princip få det man vill ha. Pizza, pasta, sallad, soppa, fisk eller en god köttbit. Det är väldigt vanligt att innan huvudrätten kommer till bordet bjuder restaurangen på ett turkiskt ugnsbakat bröd med olika dipsåser till.

Till huvudrätterna får man ofta många olika tillbehör till. Sallad, grönsaker, bakad potatis, ris och pommes. Ja det stämmer faktiskt! Allt på samma tallrik. Det är sällan man orkar äta upp precis allt på tallriken då de i Alanya inte snålar på storlekarna på maträtterna. Förutom detta så får man faktiskt väldigt god mat i Alanya.
Efter maten är det inte alls ovanligt att restaurangen bjuder på turkiskt te och någon form av frukfat. På vissa restauranger bjuds det även på glass till frukten. En trevlig gest från restaurangen vilket gör att man gärna kommer tillbaka gång på gång.

Alanyas uteliv

Efter maten har man kanske siktet inställt på någon bar eller nattklubb. Nere Marinan, i Alanyas centrum, hittar man alla barer, pubar och nattklubbar. Och dessa är inte få till antalet. Ska man hinna med ett besök på alla ställen under veckas tid får man minsann ligga i. Att dricka drinkar i Alanya är dock ganska dyrt. Det som brukar vara billigt är deras lokala öl, Efes. Dock är det gratis inträde på alla nattklubbar.

Vill man hitta på annat än bara ligga och sola och bada om dagarna ebjuder Alanya även en mängd olika utflykter man kan åka ut på. Det finns även en hel del sevärdheter man kan ta sig tid att besöka. Läs med under rubrikerna utflykter och sevärdheter om några tips på vad man kan göra under sin semester.