Deprecated: Function spliti() is deprecated in /storage/content/59/151559/antalya-alanya.se/public_html/index.php on line 54

Pamukkale


Har man varit i Turiket tidigare har man säkert hört talas om Pamukkale, om man inte redan har besökt platsen vill säga.
Uppe i Taurusbergen finns denna fantastiska plats som många gånger liknas vid bomullsbergen eller bomullsfästningen. Namnen har den fått från sin vita kalksten, taverin. Taverinet har bildats av vatten som är rikt på kalk som strömmar upp från underjorden. De vita kalkstensklipporna har förvandlats till fantastiska formationer. Allt som krävdes var vatten rikt på mineraler och så väldigt mycket tid.

Tillsammans med staden Hierapolis, som ligger i närheten av Pamukkale, hamnade Pamukkale på Unesco:s världsarvslista 1988. 1990 avsattes Pamukkale som naturreservat.

På turen till Pamukkale njuter ni av alldeles vita stalagmitprydda bassänger. Den mest kända bassängen är Kleopatras pool som man dessutom kan bada i. Detta är en källvattenbassäng med en konstant temperatur på 35.5 grader. Badar man i denna pool sägs det att kvinnor blir 10 år yngre och vattnet lär vara bra mot bland annat diabetes. Vill man badai Kleopatras pool får man tyvärr betala lite extra.